Impregeneren, wat is het nu eigenlijk?
Hydrofoberen/Impregneren kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om uw gevel vuil- en waterafstotend te maken, maar wel damp open. Aan de andere kant kan je ook je gordijnen impregneren voor brandveiligheid. De mogelijkheden zijn dus zeer breed en het woord impregneren kan dan ook voor diverse applicaties gelden. In dit blog artikel zullen we ons voornamelijk focussen op het hydrofoberen/impregneren van gevels. Door dit te doen voorkomt u optrekkend vocht in uw muren.
Je kan je afvragen "er zijn zoveel verschillende soorten impregneermiddelen maar ook in prijs klasse. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Het verschil tussen impregneermiddelen zit hem vaak in twee dingen: Het eerste verschil zit hem of het een water gedragen of oplosmiddel houdend product is. Hier zullen we wat dieper op ingaan. Daarnaast hebben we ook nog de crèmes, die we ook zullen toelichten. Het tweede verschil is de werkzame stof die in het impregneermiddel zit. Het werkzame stofgehalte bepaalt namelijk de kwaliteit van het impregneermiddel.
Watergedragen, oplosmiddelhoudende of crèmes impregneermiddelen
Watergedragen hydrofrobeer/impregneer middelen
Watergedragen impregneermiddelen kunt u gebruiken wanneer u voor het eerst uw gevel gaat impregneren. In vele technische merkbladen van diverse fabrikanten wordt de toepassing als volgt uitgelegd :
"Voor het hydrofoberend impregneren van poreuze, minerale ondergronden, zoals kalkzandsteen, natuursteen, baksteenmetselwerk, pleisterlagen en beton. Ook geschikt voor het hydrofoberend behandelen van minerale verven."
Het voordeel van watergedragen impregneer middelen is dat het over het algemeen een minder agressieve werking heeft dan de oplosmiddelhoudende en de crèmes.
Oplosmiddelhoudende impregneermiddelen
In tegenstelling tot de watergedragen impregneermiddelen kunt u de oplosmiddelhoudende varianten wel gebruiken op gevels die al eerder zijn behandeld. Mocht uw gevel nog niet zijn geïmpregneerd dan kan het ook als eerste laag gebruikt worden. Het voordeel is dus dat de oplosmiddelhoudende vaker gebruikt kunnen worden dan water gedragen. Door het lage moleculaire gewicht van de oplosmiddelhoudende impregneermiddelen heeft het een sterk indringvermogen in de ondergrond. Hieronder is wederom beschreven hoe oplosmiddelhoudende impregneermiddelen worden omschreven in technische merkbladen:
"Voor het impregneren van poreuze ondergronden, gebakken steen, kalkzandsteen, pleisterwerk en gasbeton."
Je ziet dus dat de werking vrijwel hetzelfde is voor zowel de oplosmiddelhoudende als de watergedragen. Het grote verschil zit dus in eventuele latere lagen wanneer het al een keer is geïmpregneerd.
Crèmes
En als laatst hebben we dan ook nog de crèmes waar je mee kan impregneren. Voor de gene die het graag zelf willen impregneren is de crème de meest veilige manier. Je hoeft je ramen en kozijnen niet af te plakken, en als je wat morst kan je het direct weg halen met een doekje. Dit in tegenstelling tot de oplosmiddelhoudende en watergedragen middelen werkt het vrij simpel.
Ook is de garantie op de meeste crèmes 15 jaar waar bij de andere middelen een garantie van gemiddeld 10 jaar geldt.
Tip #1: Belangrijk is dat de gevel “goed” gesloten moet zijn, dus geen stukken voegwerk die ontbreken of gaatjes in het voegwerk die een gevel “open/poreus” maken. De hydrofrobeer/impregneer materialen hebben geen kier of gat overbruggende capaciteiten.
Tip #2: Voor het beschermen van uw ramen/kozijnen kunt u ook impregneerprotector gebruiken. Dit product zorgt ervoor dat uw ramen en kozijnen beschermt worden tegen het aangebrachte impregneermiddel. U kunt dit product zonder te verdunnen op uw ramen aanbrengen met een spons. Na het impregneren kunt u het er nogmaals met een vochtige spons weer af halen.