Kelder waterdicht maken
De vloer van een kelder of souterrain bevindt zich per definitie onder het bodemoppervlak. Dit maakt deze ruimtes extra kwetsbaar voor vocht en daarmee schimmel. Om dit te voorkomen heeft Renovatiecenter een aantal producten beschikbaar die u kunnen helpen om uw kelder waterdicht te maken. Op die manier voorkomt u overlast in de vorm van water in uw kelder of zwarte schimmel aan de muur.
Is een souterrain kwetsbaarder voor vocht dan een kelder?
De termen souterrain en kelder worden regelmatig door elkaar gehaald. Toch is er wel degelijk een verschil tussen beide termen. Allereerst is een souterrain slechts deels onder het grondoppervlak gevestigd, dit in tegenstelling tot een kelder waar de gehele ruimte onder de grond verwerkt is. Bovendien is een souterrain voorzien van een aantal (kleine) ramen om daglicht binnen te krijgen en om de luchtcirculatie te bevorderen door frisse lucht te ontvangen.
Door de mogelijkheid om de ramen van het souterrain open te zetten, is het in een souterrain gemakkelijker om vocht af te voeren. Toch komen souterrains over het algemeen vooral voor in oudere huizen. Denk bijvoorbeeld aan oudere boerderijen en herenhuizen aan de gracht. De muren van deze panden zijn over het algemeen poreus en daarmee kwetsbaar voor vocht. De vraag of een kelder of souterrain kwetsbaarder is voor vocht is dus lastig te beantwoorden. Vast staat dat er voor beide ruimtes mogelijkheden liggen om het vochtvrij te maken.
Oorzaak van vochtproblemen in kelder
Als uw kelder of souterrain gebouwd wordt, dan wordt de kelder waterdicht gemaakt. Toch kan er op termijn vochtoverlast in de kelder optreden. De oorzaak hiervan ligt in de meeste gevallen in de verschillende zouten waaraan de muur wordt blootgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sulfaat, chloride en nitraat. Deze dringen in de loop der tijd namelijk door in de kern van de muur en hebben als eigenschap dat ze vocht uit de omgeving naar zich toe trekken. Gevolg is dat de stenen in de muur verzadigd raken en het vocht kwijt proberen te raken. Omdat er aan de buitenzijde al een zeer vochtige omgeving is, zal de binnenzijde (kelder) vochtiger worden. Resultaat: een vochtige kelder met misschien zelfs wel zwarte schimmel.. Bovendien zorgen natte muren ook voor relatief veel energieverlies en is het ongezond om in een te vochtige ruimte te leven.
Kelderafdichting vanaf buiten
Als u er voor kiest om de kelder vanaf buiten waterdicht te maken, dan is dit vaak een vrij ingrijpende operatie. De buitenmuur moet bloot worden gelegd, waarna er actie ondernomen kan worden. Er zijn hierbij een aantal opties mogelijk. Welke opties het aantrekkelijkst zijn, is onder meer afhankelijk van de muur, de mate van overlast en de grondsoort aan de buitenzijde. Over deze variabelen wordt in andere blogs verder uitgeweid. Als u de producten wilt zien die u kunt gebruiken voor de kelderafdichting van buitenaf, dan verwijs ik u door naar deze categorie.
Kelderafdichting van binnenuit
Als het niet mogelijk is om de kelder van buitenaf waterdicht te maken, of wanneer dit te duur is, dan kan er worden gekeken naar de mogelijkheden om de kelder waterdicht te maken van binnenuit. Remmers biedt hierin een aantal oplossingen. Sommige oplossingen zijn zelfs zeer snel aan te brengen. Op die manier kunt u in een zaterdagmiddag uw kelder waterdicht maken en zorgt u er voor dat de vochtoverlast in de kelder gestopt wordt. In de komende artikelen zal er meer verteld worden over de mogelijkheden om uw kelder waterdicht te maken van binnenuit. Mocht u deze zaterdag al willen starten met de werkzaamheden, bekijk dan de producten waarmee u uw kelder van binnenuit waterdicht kunt maken.